img +386 31 844 498
img domovoj.sp@gmail.com
slo
en
de
Olimpijsko – z Dobrača v domačo vas olimpijcev

Peš na Dobrač – od Konjske trate na vrh. Na vrhu si ogledamo Slovensko cerkev in Nemško cerkev, tako je, kar obe sta na enem vrhu. Na poti, na kateri se odpirajo sijajni pogledi na celovško kotlino in na Ziljo, izveste več o zgodovini in sedanjosti Slovencev na Koroškem, hkrati tudi o zanimivi geologiji in potresni preteklosti Dobrača. Na vrh Dobrača in nazaj je približno tri ure hoje. Pot je primerna tudi za starejše pohodnike in manjše otroke. Ob poti neposredno v bližini ni prepadnih sten.

Do Konjske trate že dobrih 40 let pelje plačljiva 16,5 km dolga Beljaška alpska cesta (Villacher Alpenstrasse). Na cesti so v 70. letih potekale odmevne avtomobilske dirke. Že s same proge se namreč odpirajo prelepi razgledi, ob njej pa je nanizanih tudi več parkirišč in tudi razgledna ploščad, ki se visoko in strmo nagiba nad južnim ostenjem Dobrača. Od tam je izvrsten pogled na Rdečo steno, od koder se je odkrušil znameniti podor leta 1348.

Na vrhu Dobrača nas bo pričakalo kar precej človeške infrastrukture – 165 m visoki oddajnik avstrijske državne radiotelevizije ORF, meteorološka postaja, moderna planinska koča in dve cerkvi. Obe veljata za najvišji cerkvi v Evropi. Osrednja Koroška z jezeri in s toliko opevanimi tremi dolinami – Rožem, Podjuno in Ziljo – je kot na dlani…

Naše popotovanje iz Dobrača nadaljujemo v Ziljski dolini, ki velja za najzahodnejši predel, kjer so še avtohtono naseljeni Slovenci. Tu je slovensko kulturno življenje poživil tudi zakonski par Druml, ki je z revitalizacijo nekdanje »Stare pošte« v gostišče dal spodnji Ziljski dolini nov impulz v zavesti, da je prav tu stičišče treh kultur. Zato za kosilo izberemo prav to slovensko gostilno v Stari pošti, kjer se srečamo z lastnikoma gostišča in imamo priložnost za pogovor o položaju slovenščine pri Zilji in o znamenitem ziljskem običaju štehvanja.

Sledi ogled župnijske cerkve in skakalne arene v Zahomcu, edinem kraju na spodnji Zilji s slovenskim krajevnim napisom, ki je dosegel slavo zaradi uspehov svojih skakalcev na Olimpijskih igrah in Svetovnem pokalu.

Kot naša zadnja točka je farna cerkev v Gorjah, kjer je ohranjen napis narodnega buditelja Matija Majarja Ziljskega v cirilici.

INFORMACIJE O PONUDBI
Cena:
• 33 €/osebo (20-30 oseb)
• 35 €/osebo (15-20 oseb)
Minimalno število oseb: 20
Cena vključuje:
oglede po programu, voden pohod na in po Dobraču, kosilo, organizacijo in vodenje izleta z lokalnim vodnikom, zavarovanje potnikov na izletu.
Doplačila:
Prevoz z avtobusom, pijača ob kosilu.

Slo»Kor.tur

REZERVACIJE
Slo»Kor.tur
+43 699 126 05 124
Prebeljska cesta/Preliebler Straße 21
9071 Kotmara vas/Köttmannsdorf Avstrija/Österreich