img +386 31 844 498
img domovoj.sp@gmail.com
slo
en
Zakaj DOMOVOJ?

Domovoj je zaščitnik družine in je bil v slovanski mitologiji bog oziroma zaščitnik domačega ognjišča. Skrbel je za dobrobit hiše, ljudi in živali. Živel naj bi v peči, pod pragom ali v hlevu pri domačih živalih.

Imel je dve strani: bil je dober, ljubezniv in bil pripravljen pomagati tistim, ki so mu bili po njegovem mišljenju verni in zvesti, ter hkrati zloben do tistih, ki mu naklonjenosti niso izražali. V takšnih primerih so ga umirjali s pomočjo daritev-hrane. Košček kruha posut s soljo, zavit v belo platno postavljen v predverju ali dvorišču, mu je hitro ohladil bes ter vrnil družini njegovo prijateljstvo.

Hitro se ga je pomirilo tudi na ostale načine, kot recimo: da so se mu pustili ostanki večerje ali če se je nekaj čistega perila pustilo v bližini njegove najljubše sobe.

Prevzel je lahko obliko gospodarja hiše v kateri je prebival ali v kakšnega drugega člana družine. Lahko se je prikazal tudi kot pes, mačka, medved, …

Domovoja je torej lahko bilo videti, kljub temu, da je bil večino časa raje neviden. Živel je za pečjo, v dvorišču ali v hlevu. Ko se je iz vodnjaka izvlekla voda za kopanje, se je pustilo tudi vedro vode za njega.

Predstavljen je kot starec v dolgi beli obleki pričvrščeni okoli pasu, ponekod je predstavljen v rdeči srajci. Kljub starosti je imel bujne lase, a celotno telo mu je bilo pokrito z mehko gosto dlako.

Domovoj je bil tako tesno vezan na družino, da so žalosti in radosti družine bila tudi njegova. Ko bi umrl kakšen član družine, bi celo noč zavijal in stokal okoli hiše. Zvestemu gospodarju je zvesto služil.