img +386 31 844 498
img domovoj.sp@gmail.com
slo
en
de
O DOMOVOJU

DOMOVOJ, hišni škrat in varuh doma ter gostov

Domovoj je zaščitnik družine in je bil v slovanski mitologiji bog oziroma zaščitnik domačega ognjišča. Skrbel je za dobrobit hiše, ljudi in živali. Živel naj bi v peči, pod pragom ali v hlevu pri domačih živalih.

Imel je dve strani: bil je dober, ljubezniv in bil pripravljen pomagati tistim, ki so mu bili po njegovem mišljenju verni in zvesti, ter hkrati zloben do tistih, ki mu naklonjenosti niso izražali. V takšnih primerih so ga umirjali s pomočjo daritev-hrane. Košček kruha posut s soljo, zavit v belo platno postavljen v predverju ali dvorišču, mu je hitro ohladil bes ter vrnil družini njegovo prijateljstvo.

Hitro se ga je pomirilo tudi na ostale načine, kot recimo: da so se mu pustili ostanki večerje ali če se je nekaj čistega perila pustilo v bližini njegove najljubše sobe.

Prevzel je lahko obliko gospodarja hiše v kateri je prebival ali v kakšnega drugega člana družine. Lahko se je prikazal tudi kot pes, mačka, medved, …

Domovoja je torej lahko bilo videti, kljub temu, da je bil večino časa raje neviden. Živel je za pečjo, v dvorišču ali v hlevu. Ko se je iz vodnjaka izvlekla voda za kopanje, se je pustilo tudi vedro vode za njega.

Predstavljen je kot starec v dolgi beli obleki pričvrščeni okoli pasu, ponekod je predstavljen v rdeči srajci. Kljub starosti je imel bujne lase, a celotno telo mu je bilo pokrito z mehko gosto dlako.

Domovoj je bil tako tesno vezan na družino, da so žalosti in radosti družine bila tudi njegova. Ko bi umrl kakšen član družine, bi celo noč zavijal in stokal okoli hiše. Zvestemu gospodarju je zvesto služil.

Domovojeva ekipa

Vladimir in Andreja sva zakonca, ki sva nekoč skupaj veliko potovala, saj je bila to najina strast. Sedaj s sinom Janejem živimo v naši novi hiši v Vašah pri Medvodah. Naš dom stoji na robu Polhograjskega narodnega parka, pri Medvodah, na poti med Ljubljano in Bledom.

V našem okolju imamo tudi možnost skrbeti za domače živali. Imamo muci Jasona in Milo. Na vrtu za hišo pridelamo veliko domače zelenjave za lastno uporabo. Takšen je naš življenjski slog, ki ga neskončno uživamo.

Najina strast še vedno ostajajo potovanja. Temu se pridružuje še arhitektura. Ta se lahko vidi v našem domu, ki sva ga sama izrisala in zgradila. Je res nekaj posebnega. Naš dom je urejen z ljubeznijo, kot tudi s čutom za estetiko. Hkrati je čist in funkcionalno dovršen. Če sedete na gugalnik pred toplim kaminom, vas toplota lahko ponese v spanje, galerija vam nudi lep razgled, večerna svetloba pa zasije skozi steklena vrata, intimna svetloba majhnih luči vas povleče v branje, kava na pokriti terasi pa nadvse prijetno diši. Odločila sva se, da bova ti dve strasti združila. Popotnikom bova pokazala in ponudila v uporabo naš dom. Letos julija sva gostila prve goste. Odzivi gostov so prelepi.

Gosti se v naši hiši počutijo dobro. Uživajo v zasebnosti lastnih apartmajev ali sob. Vse je novo in nadstandardno opremljeno. Nudimo copate, brisače in toaletni pribor. Poleg brezplačnega parkirišča, brezplačnega interneta ponujamo infra savno in vroči čeber. Poleg tega, po želji, ponudimo tudi naš domači zajtrk.

Na vrtu našega doma se lahko v naravi naužijejo svežega zraka in miru. Lahko si pripravijo žar, njihovi otroci pa se lahko medtem na primer igrajo, se lovijo … V vseh teh aktivnostih nadvse uživa tudi najin sin Janej s svojimi prijatelji. Zato veva, kaj imajo otroci radi. V bližnji okolici našega doma se lahko predajajo športnim aktivnostim – planinarjenju, pohodništvu, kolesarjenju, gorskemu kolesarjenju in spustom, plavanju, smučanju, kajakiranju, raftingu, plezanju, padalstvu, ribarjenju, turnemu smučanju, teku … V okolici so smučišče Cerkno, pohodniški hribi Jakob, Katarina, Osolnik, Jetrbenk . V nekoliko širši okolici so Julijske Alpe s prelepimi vrhovi in Ljubljana – prestolnica s prelepo arhitekturo in kulturnimi prireditvami na dosegu roke, proti morju pa Postojna, Predjamski grad, Piran …

Z največjim veseljem bi gostom, po želji, pomagala tudi z nasveti pri spoznavanju naše prelepe Slovenije. Mi smo jo prehodili počez in čez in poznamo veliko skritih kotičkov. Naš moto je Uživajte vsak dan, mi pa se bomo potrudili in poskrbeli, da boste uživali pri nas v našem domu in spoznavanju naše domovine prav vsak dan.

Pridite k nam, če si želite naše gostoljubnost, domačnosti, prijaznosti, adrenalina in doživetij na tone, kot tudi miru in sprostitve. Potem smo za vas res pravi naslov za preživljanje vašega zasluženega oddiha. Mi in naš Domovoj – hišni duh, ki čuva našo hišo, vas nestrpno pričakujemo.